Šaltos kavos

Ieva Ivonė
Autorius: Ieva Ivonė - Lietuvos piešimo ant kavos čempionė, Taste Map įkūrėja

Vasaros karščiai neįsivaizduojami be šaltos kavos. Ji ne tik tonizuoja, bet ir puikiai atgaivina, malšina troškulį. Tiršta ir saldi šalta kava neretai atstoja ir desertą. Viena tokių, affogato (iš italų kalbos − nuskendęs). Tai vienas paprasčiausiai pagaminamų, tačiau labai gardus šaltos kavos desertas. Tereikia dviejų ingredientų − ledų ir nedidelio kiekio stiprios kavos (geriausiai tinka espresso). Tradicinė affogato šalta kava yra gaminama su vaniliniais ledais. Šiam desertui rinkitės kartesnę, intensyvesnę kavą, kurios skonio neužgožtų vaniliniai ledai. Labai tiktų šokoladinės braziliškos kavos.

Į taurę, ledainę ar tiesiog puodelį įdėkite didelį kamuoliuką vanilinių ledų. Ant viršaus užpilkite apie 60 ml stiprios karštos kavos. Paviršių galima pabarstyti mėgstamais riešutais ar šokolado gabalėliais. Serviruokite greta padėję šaukštelį kuo greičiau, kad ledai nespėtų aptirpti.

Ruošti kavą su ledais taip pat labai populiaru. Tokios kavos galima užsisakyti daugelyje kavinių. Nesunku jos pasigaminti ir namuose. Dažniausiai kava su ledais plakama smulkintuvu (blenderiu). Ledus galima pasirinkti pagal skonį, tačiau rekomenduojame naudoti vanilinius. Į smulkintuvą supilkite apie 100 ml juodos kavos, įdėkite 1-2 valgomuosius šaukštus ledų, 4-5 ledo kubelius ir patinkančių prieskonių, pavyzdžiui, cinamono. Išplakite. Ledų, ledukų ir kavos proporcijas reikėtų pasirinkti pagal norimą gėrimo tirštumą. Patiekite aukštoje stiklinėje su plakta grietinėle ir šiek tiek cinamono ar šokolado drožlių.

Kaitrią vasarą ne visada norisi saldžių kavų, akys krypsta į gaivinančius ir ne tokius saldžius gėrimus. Išmėginkite įspūdingo skonio šaltos kavos gėrimą su žaliosiomis citrinomis.

 

1 porcija

100 ml juodos kavos
10 ml šviežių žaliųjų citrinų sulčių
20 g rudojo cukrus
6 ledo kubelių
žalioji citrina ir rudasis cukrus dekoravimui

Mėgstamu būdu paruoškite juodą kavą be tirščių. Kavą supilkite į kokteilių plakiklį (shaker), pagal skonį įdėkite rudojo cukraus ir išmaišykite. Į kokteilių plakiklį įdėkite 5 ledo kubelius. Sandariai uždarykite ir išplakite, kol pajausite, kad kava jau atšalo. Į plačią viskio stiklinę įspauskite šviežių žaliųjų citrinų sulčių ir įdėkite 1 ledo kubelį.

Į stiklinę supilkite atšaldytą kavą ir mėgaukitės vis pasukdami esantį leduką stiklinėje ir taip maišydami šį gėrimą. Stiklinės kraštus galite dekoruoti ruduoju cukrumi ir/ar žaliosios citrinos skiltele.

Dar vienas gaivus ir paprastas receptas − atvirkščia ledinė kava.

Mėgstamu būdu pasiruoškite apie 200 ml juodos kavos. Supilstykite kavą į ledo kubelių formeles. Jeigu mėgstate saldintą kavą, ją pasaldinkite, kol karšta, ir tik tada išpilstykite į formeles. Dėkite į šaldiklį sustingti.

Sustingusius kavos ledukų kubelius dėkite į stiklinę. Užpilkite norimu kiekiu šalto lieso pieno. Pienas gali būti ne tik gyvulinės kilmės, bet ir riešutų, sojų ar ryžių.

Patarimas: rinkitės mėgstamiausią kavą, nes šioje šaltoje kavoje puikiai jausis natūralus kavos skonis. Kadangi ledo kubeliai pagaminti iš kavos, o ne vandens, todėl ledukams tirpstant gėrimas ne prasiskies, o taps intensyvesnis ir malonus gerti iki paskutinio lašo. Šiam gėrimui puikiai tiks gaivios afrikinės kavos.

 

Ir paskutinė, bet ne prasčiausia ir labai gardi − šalta kokosinė kava. Ji ypač patraukliai atrodo patiekta stiklainyje.

Paruoškite 150 ml juodos kavos be tirščių. Stiklainį iki viršaus užpildykite ledo kubeliais.
Ant ledukų pagal skonį užlašinkite saldinto sutirštinto pieno. Užpilkite 100 ml kokosų pieno. Plona srove pilkite kavą ir stebėkite, kaip gražiai jungiasi pieno ir kavos sluoksniai.

Paviršių pabarstykite kokosų drožlėmis. Patiekite su ilgu šaukštu, kuriuo galėsite išmaišyti visus gėrimo sluoksnius.

Patarimas: kokosų pieną galima pakeisti ir kitos rūšies pienu.

 

Visos šios kavos yra paprastai ir lengvai paruošiamos. Vienos labiau gaivina ir tonizuoja, kitos lepina kaip desertai. Šiltuose kraštuose šaltos kavos yra tiesiog neatsiejamos nuo nacionalinės virtuvės. Italijoje labai populiari ir iš ten kilusi affogato, Graikijoje atsiradusi frappe ar Vietname labai mėgstama filtruota kava su saldintu sutirštintu pienu ir ledukais.

Pasimėgaukite ir Jūs!



Panašios istorijos

Kavos ruošimas. Hario V60
Kita stotelė -  Japonija.! Taip taip, ne kur kitur, bet būtent čia buvo išrastas kitas plikymo būdas – Hario V60.. Hario istorija prasideda 1921 m. Tokijuje. Būtent šiais metais yra įkuriama įmonė, kuri pradėjo konstruoti ir gaminti namų apyvokos bei chemijos pramonės stiklo produktus. Per 30 metų patirties Hario užpatentavo Hario stiklą (angl. Hario Glass.), kuris jų teigimu yra iš 100 proc. natūralių mineralų, dėl gere...
Kavos ruošimas.Chemex
Kas yra juoda filtrinė kava?  Vis daugiau ir daugiau kavos entuziastų renkasi šį variantą dėl skonio profilių įvairovės, paruošimo paprastumo ar vedami noro išbandyti kažką naujo. Taigi, kas tai? Trumpai tariant ~98 proc. vandens ir ~2 proc. įvairių tirpių cheminių elementų esančių kavoje. Tikriausiai reikėtų pradėti nuo to, jog šį ruošimo būdą išpopuliarino ypatingos kavos ruošimo vietos (angl. Specialty Coffee...
CASCARA - džiovintų kavos uogų arbata
Paragauti kavos uogų arbatos - retas malonumas. Dažniausiai šis gėris ir lieka pažįstamas tik kavos augintojų pasauliui, retai eksportuojamas ir laikomas egzotišku produktu visoje Europoje. Džiaugiamės šiandien atvežę "Cascaros" į Lietuvą ir norim ja pasidalinti su Jumis. Šios arbatos pavadinimas yra kilęs iš Ispanų kalbos žodžio, reiškiančio išlukštenti..   Cascaros. arbatoje yra kofeino, tačiau mus...
Instagram @tastemap