Maragogipe ir Finca La Bolsa

Domas Ivonis
Autorius: Domas Ivonis - Kavos entuziastas ir ekspertas, Lietuvos kavos ruošimo čempionas, Taste Map įkūrėjas

 

PRADŽIAI ŠIEK TIEK BENDRAI APIE ŠĮ NESTANDARTINĮ PORŪŠĮ. PAGRINDINĖ YPATYBĖ IŠSKIRIANTI MARAGOGIPE ( arba maragogype ) KAVĄ IŠ KITŲ PORŪŠIŲ – YPATINGAI DIDELĖS KAVOS PUPELĖS. TUO PAČIU IR ŠIO PORŪŠIO KAVAMEDIS ATRODO KITAIP NEI KITI – JAM BŪDINGI DIDESNI LAPAI BEI MAŽESNIS KAVOS PUPELIŲ DERLIUS. NATŪRALU, KAD KAVOS AUGINTOJAMS TIESIOG NE VISADA YRA PARANKU AUGINTI ŠĮ PORŪŠĮ.

MARAGOGIPE  YRA NATŪRALI TYPICA PORŪŠIO MUTACIJA. MANOMA, KAD JIS PIRMIAUSIA PASIRODĖ BRAZILIJOJE, BAHIA REGIONE ŠALIA MARAGOGIPE MIESTO, O LAIKUI BĖGANT PAPLITO IR PIETŲ BEI CENTRINĖS AMERIKOS DALYSE. MARAGOGIPE KAVOS SKONIS SKIRIASI PRIKLAUSOMAI NUO DIRVOŽEMIO, KURIAME AUGA. DAUGIAUSIAI MARAGOGIPE KAVOS PUPELIŲ YRA IŠAUGINAMA MEKSIKOJE, NIKARAGVOJE IR GVATEMALOJE.

APIE MARAGOGIPE PORŪŠĮ KYLA NEMAŽAI DISKUSIJŲ.  YRA TEIGIANČIŲ, KAD IŠ MARAGOGIPE TIKRAI NEGALIMA IŠGAUTI SKANAUS IR SUBALANSUOTO KAVOS SKONIO. MES MANOME, KAD TINKAMAI IŠAUGINUS, APDOROJUS IR PASKRUDINUS ŠIO PORŪŠIO PUPELES, GALIMA PARUOŠTI ĮSPŪDINGO SKONIO BEI KONSISTENCIJOS KAVĄ.  MARAGOGIPE PORŪŠIO SKRUDINIMO PROCESAS YRA PAKANKAMAI SUDĖTINGAS – NORINT VISAPUSIŠKAI ATSKLEISTI VISAS UNIKALIAS ŠIO PORŪŠIO SAVYBES, KAVOS PUPELES REIKIA SKRUDINTI „ŠVELNIAI“.

MES GARBINAM MARAGOGIPE, O YPAČ MŪSŲ TURIMĄ IŠ FINCA LA BOLSA. DAUGIAU INFORMACIJOS APIE JĄ GALITE PASKAITYTI ČIA. TAIGI, SU FINCA LA BOLSA MARAGOGIPE MIKRO-DERLIUMI NUSPRENDĖME DALYVAUTI ŠIŲ METŲ LIETUVOS KAVOS RUOŠIMO ČEMPIONATE IR DŽIAUGIAMĖS TURĖDAMI JAU MINĖTĄ IEVOS SIDABRO MEDALĮ . TAČIAU TAIP PAT MANOME, KAD ŠI KAVA YRA VERTA KUR KAS DAUGIAU. JOS POTENCIALAS YRA MILŽINIŠKAS. 2012 METŲ PASAULIO BARISTŲ ČEMPIONATE , KURIS VYKO VIENOJE ŠIOS KAVOS ANKSTESNIS METAIS DERLIUS PATEKO Į TOP 25. IR TOLIAU ŽAISIME SU MARAGOGIPE IR JOS CHARAKTERIU , PO KURIUO SLYPI ĮSPŪDINGI SKONIAI.

 



Panašios istorijos

Kavos ruošimas. Hario V60
Kita stotelė -  Japonija.! Taip taip, ne kur kitur, bet būtent čia buvo išrastas kitas plikymo būdas – Hario V60.. Hario istorija prasideda 1921 m. Tokijuje. Būtent šiais metais yra įkuriama įmonė, kuri pradėjo konstruoti ir gaminti namų apyvokos bei chemijos pramonės stiklo produktus. Per 30 metų patirties Hario užpatentavo Hario stiklą (angl. Hario Glass.), kuris jų teigimu yra iš 100 proc. natūralių mineralų, dėl gere...
Kavos ruošimas.Chemex
Kas yra juoda filtrinė kava?  Vis daugiau ir daugiau kavos entuziastų renkasi šį variantą dėl skonio profilių įvairovės, paruošimo paprastumo ar vedami noro išbandyti kažką naujo. Taigi, kas tai? Trumpai tariant ~98 proc. vandens ir ~2 proc. įvairių tirpių cheminių elementų esančių kavoje. Tikriausiai reikėtų pradėti nuo to, jog šį ruošimo būdą išpopuliarino ypatingos kavos ruošimo vietos (angl. Specialty Coffee...
CASCARA - džiovintų kavos uogų arbata
Paragauti kavos uogų arbatos - retas malonumas. Dažniausiai šis gėris ir lieka pažįstamas tik kavos augintojų pasauliui, retai eksportuojamas ir laikomas egzotišku produktu visoje Europoje. Džiaugiamės šiandien atvežę "Cascaros" į Lietuvą ir norim ja pasidalinti su Jumis. Šios arbatos pavadinimas yra kilęs iš Ispanų kalbos žodžio, reiškiančio išlukštenti..   Cascaros. arbatoje yra kofeino, tačiau mus...
Šaltos kavos
Vasaros karščiai neįsivaizduojami be šaltos kavos. Ji ne tik tonizuoja, bet ir puikiai atgaivina, malšina troškulį. Tiršta ir saldi šalta kava neretai atstoja ir desertą. Viena tokių, affogato .(iš italų kalbos − nuskendęs). .Tai vienas paprasčiausiai pagaminamų, tačiau labai gardus šaltos kavos desertas. Tereikia dviejų ingredientų − ledų ir nedidelio kiekio stiprios kavos (geriausiai tinka espresso). .Tradicinė aff...
Instagram @tastemap