Kodėl reikia maltis kavą namuose?

Domas Ivonis
Autorius: Domas Ivonis - Kavos entuziastas ir ekspertas, Lietuvos kavos ruošimo čempionas, Taste Map įkūrėjas

Šviežumas kavai yra labai svarbus. Šviežumo sąvoką reiktų suprasti plačiąja šio žodžio prasme. Šviežias yra ne tik kavos derlius, skrudinimas, bet ir malimas. Malimas prieš pat ruošiant kavą yra labai svarbus.

Susimaldami kavą prieš pat jos plikymo momentą užtikrinsime daug aromatingesnį, kokybiškesnį ir gardesnį kavos puodelį.

Pirmiausia dėl to, kad pirkdami kavos pupeles tiksliai matysite ką perkate, nesunkiai galėsite išsirinkti skrudinimo lygį, kavos pupelių rūšį ir porūšį.

Nebūsite pririšti prie malimo lygio, kuris gali būti netinkamas jūsų kavos ruošimo būdui.

Kava ne taip greitai atiduos visas savo aromatines savybes į aplinką kaip ankščiau sumalta kava.

 

Namų vartojimui labai patogūs yra rankiniai kavos malūnėliai:

Pavyzdžiui, mūsų turimas HARIO „Skerton“:

 

 

Su keramikinėm girnom. Šios girnos yra ilgaamžės, nerūdija, todėl nesuteikia jūsų kavai papildomo, nemalonaus skonio.

Puikiai sumala visiems kavos paruošimo būdams: Moka kavinukui, filtrinei kavai, Aeropress, Chemex, French Press, tiesiog plikymui puodelyje. Galima sumalti ir espresso kavos aparatui.

Vienu metu telpa 60 g. kavos pupelių malūnėlio viršutinėje dalyje.

Malimo kokybė puiki, stabili. Aišku, kaip ir kiekvienam rankiniam kavos malūnėliui reikia įdėti šiek tiek pastangų sumalimui, tačiau tai daryti tikrai verta dėl rezultato 🙂

Malūnėlio viršus yra plastikinis, apačia – sandari stiklinė. Galima kavą malti į apatinę dalį arba tiesiai į puodelį. Puikiai tiks malimui tiesiai į French Press arba Aeropress. Malimo lygis keičiasi lengvai, nuėmus malūnėlio viršų bei pasukant ratuką į norimą malimo lygio pusę.

Rankinis kavos malūnėlis yra dar vienas žingsnis link kokybiškos kavos tinkamo paruošimo.

 

Dar vienas iš mūsų turimų:

HARIO ‘Mini“:

 

Šis malūnėlis taps geriausiu jūsų kelionių palydovu. Lengvas su keramikinėm – konusinėm girnomis, lengvai reguliuojamas malimo lygis. Mūsų nuomone idealiausias kavos malūnėlis kelionėms.

Sveria 245 g., nedūždantis plastikas. Malimo kokybė – labai gera. Optimaliai tinka malti mažesnėms kavos porcijoms. Vienu metu telpa 25 g. kavos pupelių viršutinėje malūnėlio dalyje.
Idealiai tiks jums jeigu planuojate ruošti kavą 1-2 žmonėms. Jeigu ruošiate dažniausiai daugiau nei 1-2 puodelius kavos vienu metu, patarsime rinktis šiek tiek didesnį Hario Skerton malūnėlį. Tačiau šiuo malūnėliu be problemų sumalsite kavą visiems paruošimo būdams, tiek smulkiau, tiek rupiau.

 

 Rankinių malūnėlių pranašumai:

  • jie neįkaista;

  • kavą sumala lygiomis dalimis, o tai reiškia, kad kava tolygiai užsiplikys.

  • Keramikinės girnos kavą trina, o ne skaldo/pjausto priešingai nei kai kurie elektriniai kavos malūnai;

  • neužima daug vietos ir dirba pakankamai tyliai.

  • jų kaina yra ženkliai mažesnė už elektrinių malūnų

  • yra reguliuojami ir leidžia pasirinkti kavos malimo rUpumą, jį atitaikant paruošimo būdui (pagrindinė taisyklė kalbant apie kavos malimo rUpumą yra ta, kad kuo kava ilgiau yra plikoma tuo stambesnis turėtų būti malimas, pvz: espresso kava išbėga per 30 s. todėl kava turi būti malama smulkiai, plikoma juoda kava puodelyje plikosi apie 4min. todėl malimas turi būti daug stambesnis už espresso ir t.t)

Todėl susimalę kavą prieš pat jos ruošimą jūs galite mėgautis daug aromatingesne, kokybiškesne ir gardesne kava! maltis kavą namuose – Tai pirmas žingsnis gardesnės kavos link! 

 

 



Panašios istorijos

Kavos ruošimas. Hario V60
Kita stotelė -  Japonija.! Taip taip, ne kur kitur, bet būtent čia buvo išrastas kitas plikymo būdas – Hario V60.. Hario istorija prasideda 1921 m. Tokijuje. Būtent šiais metais yra įkuriama įmonė, kuri pradėjo konstruoti ir gaminti namų apyvokos bei chemijos pramonės stiklo produktus. Per 30 metų patirties Hario užpatentavo Hario stiklą (angl. Hario Glass.), kuris jų teigimu yra iš 100 proc. natūralių mineralų, dėl gere...
Kavos ruošimas.Chemex
Kas yra juoda filtrinė kava?  Vis daugiau ir daugiau kavos entuziastų renkasi šį variantą dėl skonio profilių įvairovės, paruošimo paprastumo ar vedami noro išbandyti kažką naujo. Taigi, kas tai? Trumpai tariant ~98 proc. vandens ir ~2 proc. įvairių tirpių cheminių elementų esančių kavoje. Tikriausiai reikėtų pradėti nuo to, jog šį ruošimo būdą išpopuliarino ypatingos kavos ruošimo vietos (angl. Specialty Coffee...
CASCARA - džiovintų kavos uogų arbata
Paragauti kavos uogų arbatos - retas malonumas. Dažniausiai šis gėris ir lieka pažįstamas tik kavos augintojų pasauliui, retai eksportuojamas ir laikomas egzotišku produktu visoje Europoje. Džiaugiamės šiandien atvežę "Cascaros" į Lietuvą ir norim ja pasidalinti su Jumis. Šios arbatos pavadinimas yra kilęs iš Ispanų kalbos žodžio, reiškiančio išlukštenti..   Cascaros. arbatoje yra kofeino, tačiau mus...
Šaltos kavos
Vasaros karščiai neįsivaizduojami be šaltos kavos. Ji ne tik tonizuoja, bet ir puikiai atgaivina, malšina troškulį. Tiršta ir saldi šalta kava neretai atstoja ir desertą. Viena tokių, affogato .(iš italų kalbos − nuskendęs). .Tai vienas paprasčiausiai pagaminamų, tačiau labai gardus šaltos kavos desertas. Tereikia dviejų ingredientų − ledų ir nedidelio kiekio stiprios kavos (geriausiai tinka espresso). .Tradicinė aff...
Instagram @tastemap