Etiopijos kavų kolekcija

Domas Ivonis
Autorius: Domas Ivonis - Kavos entuziastas ir ekspertas, Lietuvos kavos ruošimo čempionas, Taste Map įkūrėjas

Norime pasidžiaugti ir pristatyti Jums

mūsų šio sezono naujienas, 4 nuostabias Etiopijas.


Jos pasiekė mus tiesiai iš augintojų, pasaulyje gerai žinomų ir labai vertinamų, kartais vadinamų išskirtinės kavos „Boutique“ – Ninety Plus. Šie žalios kavos tiekėjai išsiskiria iš kitų tuo, kad dalyvauja visuose kavos procesuose, nuo jos auginimo, rinkimo, apdorojimo iki tiekimo skrudintojams. Visos šios kavos yra atkeliavusios į Lietuvą ne per tarpininkus, o tiesiogiai mums!

 

Apie kavas žinoma viskas, nuo derliaus rinkimo meto iki apdorojimo kontrolės.

Ir tai neįtikėtinai atsiliepia skoniui. Paragavus šių kavų, kitos tarsi nublanksta, įspūdžiai apie skonį ir aromatą neapleidžia dar kurį laiką. Šios kavos svaigina, įsimena ir nepalieka abejingų. Tai unikali proga paragauti kavos, kurios visas kelias iki Jūsų puodelio buvo atsakingai prižiūrėtas. Todėl jos puodelis ypatingas, pradedant unikaliu aromatu, baigiant ilgai išliekančiu poskoniu.

Ethiopia Nekisse

Mūsų pasididžiavimas. Tobulas espresso puodelis. Ethiopia Nekisse apdorota sausuoju būdu. Intensyvaus uoginio aromato. Skonis kupinas aviečių sultingumo, datulių saldumo, pieniško šokolado. Po espresso „jausmas burnoje“ („mouthfeel“) kreminis, apveliantis visą burną. Tokia kava reikalauja ritualo ir laiko. Netinkama gerti paskubomis.

2013 metų Pasaulio Baristų čempionate ši kava buvo tarp šešių geriausių pasaulyje.

 

Ethiopia Tchembe

Dar viena ypatinga, sirupinga Etiopija apdorota sausuoju būdu. Unikalu tai, kad šioje kavoje siaučia bananai su šokoladu. Natūraliai, švelniai, bet tai labai užkabina. Kelia daug klausimų….Kaip natūralioje kavoje gali būti tiek skonio? Unikali galimybė paragauti „banana split“ kavos puodelyje 🙂

Ethiopia Kemgin

Ypatingumas – drėgnasis apdorojimo būdas. Todėl kavoje daug rūgštelės, kuri panaši į laimą. Aromatas svaiginantis – jazminų. Kaip katik nuskinti kavos žiedai. Šioje kavoje mažiau kavos uogos įtakos skonyje, daugiau jaučiama vandens įtaka – atsakingai ir nuosekliai atlikta fermentacija vandenyje. Jos dėka ši Etiopija kupina gėlių gaivumo ir lengvumo, bergamotės, persikų. Idealiai tinka visiems plikymo būdams, ypač filtriniams – Chemex, Hario V60.

 

Ethiopia Hachira

Dar viena unikali, uoginė kava. Skonyje dominuoja mėlynės, braškės dėl nepriekaištingai atlikto sausojo („natural“) apdorojimo būdo. Švelnus irisų saldumas. Itin kompleksiška. Itin švaraus ir gryno skonio. Saldaus gėlinio aromato. Unikali Etiopija turinti rūgštelę primenančią obuolių sidrą. Aromatas įstringantis ir nepaleidžiantis dar kurį laiką.

Kad ir kurią iš šių Etiopijų pasirinksite, visos apdovanos Jus nepatirtais ir unikaliais skoniais ir aromatais. Visos šios kavos Coffee Review puslapyje yra įvertintos daugiau nei 90 iš 100, tad siūlome nepraleisti šios unikalios progos ir paragauti tų paslaptingų vardų – Nekisse, Tchembe, Kemgin, Hachira!

 

 

 

 



Panašios istorijos

Kavos ruošimas. Hario V60
Kita stotelė -  Japonija.! Taip taip, ne kur kitur, bet būtent čia buvo išrastas kitas plikymo būdas – Hario V60.. Hario istorija prasideda 1921 m. Tokijuje. Būtent šiais metais yra įkuriama įmonė, kuri pradėjo konstruoti ir gaminti namų apyvokos bei chemijos pramonės stiklo produktus. Per 30 metų patirties Hario užpatentavo Hario stiklą (angl. Hario Glass.), kuris jų teigimu yra iš 100 proc. natūralių mineralų, dėl gere...
Kavos ruošimas.Chemex
Kas yra juoda filtrinė kava?  Vis daugiau ir daugiau kavos entuziastų renkasi šį variantą dėl skonio profilių įvairovės, paruošimo paprastumo ar vedami noro išbandyti kažką naujo. Taigi, kas tai? Trumpai tariant ~98 proc. vandens ir ~2 proc. įvairių tirpių cheminių elementų esančių kavoje. Tikriausiai reikėtų pradėti nuo to, jog šį ruošimo būdą išpopuliarino ypatingos kavos ruošimo vietos (angl. Specialty Coffee...
CASCARA - džiovintų kavos uogų arbata
Paragauti kavos uogų arbatos - retas malonumas. Dažniausiai šis gėris ir lieka pažįstamas tik kavos augintojų pasauliui, retai eksportuojamas ir laikomas egzotišku produktu visoje Europoje. Džiaugiamės šiandien atvežę "Cascaros" į Lietuvą ir norim ja pasidalinti su Jumis. Šios arbatos pavadinimas yra kilęs iš Ispanų kalbos žodžio, reiškiančio išlukštenti..   Cascaros. arbatoje yra kofeino, tačiau mus...
Šaltos kavos
Vasaros karščiai neįsivaizduojami be šaltos kavos. Ji ne tik tonizuoja, bet ir puikiai atgaivina, malšina troškulį. Tiršta ir saldi šalta kava neretai atstoja ir desertą. Viena tokių, affogato .(iš italų kalbos − nuskendęs). .Tai vienas paprasčiausiai pagaminamų, tačiau labai gardus šaltos kavos desertas. Tereikia dviejų ingredientų − ledų ir nedidelio kiekio stiprios kavos (geriausiai tinka espresso). .Tradicinė aff...
Instagram @tastemap